Historie
Het Nederlands Kodály Koor bestaat sinds 1967, het sterfjaar van de Hongaarse componist Zoltan Kodály. De eerste dirigent, Dick van den Berg, was bevriend met Kodály en richtte het koor op om hem te eren. Destijds zong het koor - in klederdracht - uitsluitend liederen van Hongaarse componisten.
Later, onder dirigent Dick Hollander, werd het repertoire veelzijdiger. Naast liederen van Kodály, Bárdos en Bartók koos hij voor ander twintigste-eeuws werk van - onder vele anderen - Britten, Flothuis, Holst, Poser, Poulenc en Seckinger en er kwam ook muziek van romantische componisten als Mendelssohn, Franck en Schumann op het programma. Afgezien van een korte onderbreking, toen het koor onder leiding van Felix van den Hombergh stond, heeft Dick het NKK geleid tot hij in 2010 om gezondheidsredenen afscheid moest nemen.
Sinds 2011 berust de artistieke leiding bij de jonge Japanse dirigent Takashi Mizumoto. Ook onder hem blijft het koor de Hongaarse en de hedendaagse muziek trouw, maar tot het repertoire behoren nu ook Japanse liederen en oude muziek.
In 2017 heeft het koor zijn 50-jarig bestaan gevierd. Na de twee uitvoeringen van Kodály's Missa Brevis in samenwerking met Ars Vocalis uit Delft in mei van dat jaar, werd dat in de herfst van 2017 feestelijk herdacht met een jubileumconcert op 29 oktober om 15.00 uur in de Buiksloterkerk in Amsterdam Noord.
Naast hoogtepunten uit het oeuvre van Kodály, zoals Esti dal en Ének Szent István Királyhoz, die al sinds de oprichting van het koor op het repertoire staan, zong het koor werken van o.a. Poulenc, Busto, Suzuki en Kinoshita. Dirigent Takashi Mizumoto had de koorleden gevraagd naar hun favoriete stukken en op grond van die stemming een mooi programma samengesteld.
Behalve van koorzang kon het publiek op dit concert genieten van een strijkkwartet van Kodály, gespeeld door het Nederlands Kodály Kwartet, en een interessante presentatie volgen van Jan Maarten Koeman, koordirigent en organist, die tijdens zijn studie verschillende malen muziekeducatiecursussen heeft gevolgd in Hongarije, o.a. aan het conservatorium van Pécs, waarbij hij stage liep in de klas van de schoonmoeder van Kodály.
Van 8-12 mei 2018 is het koor - nog steeds in het kader van het jubileum - op koorreis geweest naar Hongarije. We logeerden in Kecskemét, de geboorteplaats van Kodály, en gaven op 11 mei een concert in Kiskörös, in samenwerking met een plaatselijk koor. Naast stukken van de Hongaren Kodály, Bárdos, Kocsár en Bartók zongen wij liederen van de Japanse componisten Mamiya, Kinoshita en Nobunaga, een stuk van Clemens non papa en Sweelinck, en Nederlandse volksliederen voor vrouwenkoor. Zie beneden voor een verslag van onze belevenissen.
Impressie van ons verblijf in Hongarije, door Nel Kamps
Allereerst alle lof voor de reiscommissie die alles in het werk heeft gesteld om deze reis mogelijk te maken.
Spannend dat we elkaar op Schiphol in alle vroegte zagen. De vlucht naar Budapest was gestart.
We verbleven in een klein maar luxe hotel in Kecskemét, de stad waar Kodály is geboren en waar prachtige gebouwen te bewonderen zijn, o.a. het Kodály-instituut. Dit Instituut bezochten we de volgende dag, met uitleg van een Engelssprekende gids.
Donderdag met het busje naar Budapest, we toerden door Pest en gingen over de allereerste ‘groene’ Donaubrug naar Buda. Fantastische informatie opgedaan met uitleg van een Nederlandssprekende gids, en we hebben mooie foto’s kunnen maken.
De vierde dag naar Kisköros, alwaar we heel hartelijk werden ontvangen door het kerkkoor (50+) en genoten van een heerlijke koffie/lunchtafel met Hongaarse producten.
Met de wandelroute/rondleiding door Kiskörös zagen we de muziekschool die als eerste in Hongarije in deze plaats door Kodály is opgericht.
Daarna was er gelegenheid voor repetitie in hun kerkje en samen met het kerkkoor hebben we de canon Aldunk Jézusunk en Stabat Mater van Kodály met de plaatselijke dirigente uitgevoerd.
De inleiding van het concert was een soort dienst waarbij ook Herrianne een bijbeltekst voorlas.
Over ons optreden was het publiek laaiend enthousiast. Het applaus na elk lied (vooral het Hongaars) hield niet op. Ontroerend ….wij werden er verlegen van en maakten wel drie keer met Takashi een buiging.
Het warme onthaal voor het diner in de buitenlucht - zij noemden het barbecue - was geweldig. De Hongaarse keuken smaakte fantastisch.
De bus haalde ons op om 19.30 uur en we werden enthousiast uitgezwaaid door de Hongaarse koorleden.
Zaterdag in alle rust vertrokken naar Budapest – inchecken – en na ruim 2 uur was Amsterdam in zicht.