Historie

Het Nederlands Kodály Koor bestaat sinds 1967, het sterfjaar van de Hongaarse componist Zoltan Kodály. De eerste dirigent, Dick van den Berg, was bevriend met Kodály en richtte het koor op om hem te eren. Destijds zong het koor - in klederdracht - uitsluitend liederen van Hongaarse componisten.

Later, onder dirigent Dick Hollander, werd het repertoire veelzijdiger. Naast liederen van Kodály, Bárdos en Bartók koos hij voor ander twintigste-eeuws werk van - onder vele anderen - Britten, Flothuis, Holst, Poser, Poulenc en Seckinger en er kwam ook muziek van romantische componisten als Mendelssohn, Franck en Schumann op het programma. Afgezien van een korte onderbreking, toen het koor onder leiding van Felix van den Hombergh stond, heeft Dick het NKK geleid tot hij in 2010 om gezondheidsredenen afscheid moest nemen.

Sinds 2011 berust de artistieke leiding bij de jonge Japanse dirigent Takashi Mizumoto. Ook onder hem blijft het koor de Hongaarse en de hedendaagse muziek trouw, maar tot het repertoire behoren nu ook Japanse liederen en oude muziek.